در این پست مختصراً به دو مشکل پوستی اشاره میکنم که در بعضی از ورزشکاران یا کسانی که فعالیت بدنی زیاد دارند، بهخصوص در فصل تابستان دیده میشود.
میلیاریا
دانههای قرمز ریز بسیار زیاد (در پزشکی به هر کدام از این دانهها یک پاپول میگویند) به دنبال تعریق و گرما. اغلب با خارش همراه است.
درمان اصلی قرار گرفتن در محیط خنک است!
راه پیشگیری از بروز این ضایعه هم قرار نگرفتن در گرمای زیاد و جلوگیری از تعریق و گرمازدگی است!
درمان کمکی
از لوسیون ضد التهابی خفیف مثل دزوناید یا هیدروکورتیزون میشود به شکل محدود و موقت استفاده کرد که خوشبختانه هیچکدام را در ایران نداریم یا بهآسانی قابل تهیه نیستند! پس در ایران چه کنیم؟
راه عقلانی این است که لوسیونهای استروئیدی قویتر موجود در ایران را به شیوهای درست و علمی، چندین بار رقیق کنیم چون استروئید (یا همان کورتون) ضعیفش هم خوب نیست چه رسد به قوی.
این یک فرمول ترکیبی پیشنهادی قابل ساخت در داروخانههای ایران است که بر حسب نشانهها، میزان التهاب، ناخوشی، وجود خارش و… میتوان بالا و پایینش کرد:
Lotion Mometasone ۵- ۱۰ cc
Lotion Calamine ۲۰ cc
Menthol ۰٫۰۵ – ۰٫۱ gr
Rosewater ۲۰ cc
Zinc Acetate ۰٫۱ gr
Alcohol up to 100
توجه
استفاده مستمر و زیاد از این محلول و محلولهای مشابه ابداً توصیه نمیشود.
– از استحمام طولانی و با آب داغ پرهیز شود.
کهیر کولینزژیک
همه با کهیر آشنا هستید. ضایعاتی متنوع همراه با خارش و التهاب که پس از مواجهه با یک عامل خارجی بروز پیدا میکنند (از دانههای ریز تا ضایعات چند سانتیمتری). کهیر کولینرژیک یکی از انواع کهیر است که بعد از ورزش، گرما و گاهی پس از استرسها و مشکلات عاطفی فرد دچار پاپول. خارش و سوزش و… میشود.
درمان: دوش خنک بعد از ورزش اساسیترین کار است.
برای رفع خارش و سوزش: قرصهای آنتیهیستامینیک مثل ستریزین، فکسوفنادین، هیدروکسیزین، لوراتادین و…. ستریزین در این مورد بهتر از بقیه است.
در موارد مرتبط به استرس و مشکلات عاطفی، پروپرانولول (ایندرال) به عنوان درمان کمکی مؤثر است.
– هرگز سرخود دارو مصرف نکنید. انتخاب دارو و تعیین دوز آن کار پزشک است.
– اغلب کهیرها در عرض ۲۴ ساعت یا کمتر محو میشود. اگر هر کهیری (کولینرژیک یا غیر از آن) بیشتر از ۲۴ ساعت برجا ماند، برای رد احتمال وجود مشکلات جدیتر حتما به پزشک مراجعه کنید. کهیری که بیشتر از ۲۴ ساعت طول بکشد علاوه بر همهی گرفتاریهای محتمل، به احتمال زیاد بر پوست لکه یا رد به جا خواهد گذاشت و از این حیث باید مراقبت لازم به عمل بیاید.
– از بند بالا میشود چنین نتیجه گرفت: کهیری که زیر ۲۴ ساعت طول بکشد نیاز به درمان موضعی ندارد. درمان علامتی برای رفع خارش کافیست.
– برای رفع لک ناشی از کهیرهای طولکشیده، فرمولهای دارویی متنوعی وجود دارد که در فرصتی دیگر به آنها خواهم پرداخت.